Koira perhetyössä

Sosiaalipedagoginen koiratoiminta on tavoitteellista koira-avusteista työtä asiakkaan sosiaalisen kasvun, itsetuntemuksen ja aktiivisen toimijuuden tukemiseksi. Koiratoiminnassa hyödynnetään koiran ominaisuuksia edistäen ihmisen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Sosiaalipedagogisen koiratoiminnan asiakasryhmät ja työympäristöt ovat moninaiset.

Sosiaalipedagogisessa koiratoiminnassa koira on ryhmän jäsen ja omistajan työpari. Luovat menetelmät, elämyksellisyys ja kokemuksellisuus ovat työskentelyn keskiössä. Perhetyössä koiratoiminnalla voidaan mm. tukea lapsen itsetunnon kasvua, läsnäolo-, rauhoittumis- ja tunnetaitojen vahvistumista sekä vuorovaikutustaitojen sujuvuutta.

Sosiaalipedagogista koiratoimintaa ”koirakkona” voi toteuttaa koulutettu ja sosiaalipedagogiseen näkökulmaan sitoutunut ohjaaja sekä soveltuvuuskokeen läpäissyt koira. Perhetyössä koirakkona työskenneltäessä työskentely on perhetyön tavoitteiden ja toiveiden suuntaista. Koiratoimintaa toteutetaan usein 10 kerran lyhytinterventiona, jonka aikana toiminnan vaikuttavuutta aktiivisesti arvioidaan eri menetelmin. Koiratoimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista.

Hugon kirje lukijoille:

” Haukahdus, olen alle vuoden ikäinen Italian vesikoira, Lagotto. Rakastan ihmisiä ja erityisesti heidän läheisyyttä, rapsutuksia. Olen pentumaisen leikkisä ja tutustun mielelläni uusiin ihmisiin ja ympäristöihin. Minulla on vielä monta taitoa harjoiteltavana, innostun suunnattomasti, kun minua kehutaan! Haluaisin vähän karvojani röyhistellen kertoa, että olen oppinut hyppäämään renkaan läpi sekä pyörittämään tassullani noppaa ja kelloa soittamaan. Voi sitä namien määrää mitä sain harjoitellessani taitoja, slurps. Omistajani huolehtii vapaa-ajan lisäksi minun hyvinvoinnistani ja turvallisuudestani asiakastyössä. Omistajani käy tarkasti läpi asiakkaiden kanssa sosiaalipedagogisen koiratoiminnan turvallisuuteen liittyvät seikat sekä toiminnan yhteiset pelisäännöt. Minua koirana ilahduttaa se, että asiakkaat etukäteen tietävät, että minulla on oikeus lajityypilliseen, koiramaiseen käytökseen. Minun ja asiakkaiden yhteistyötä ja vuorovaikutusta helpottavat teidän asiakkaiden tietous minun kohtaamisestani, elekielestäni, signaaleistani ja kommunikoinnistani. Omistajallani on myös tapana käydä  ’olen kiltti koirille’- oppimistarina kanssanne läpi. Niin, olethan ystävällinen ja kiltti minulle, koska sitä minäkin olen sinulle. ”

-Hugo ja omistajani Mari-